Forum

–ForumLucrareLicenta.ro–

Ce format de lucrar…

Notifications
Clear all

–ForumLucrareLicenta.ro–

Ce format de lucrare de licență e acceptat la toate facultățile? (Am găsit niște reguli contradictorii…)

2 Posts
2 Users
0 Reactions
50 Views
Topic starter
(@ecaterina)
Estimable Member
[#6007]

Salut tuturor, sunt Ecaterina și am o întrebare care mă bântuie de ceva timp.
Am aplicat la câteva facultăți și am găsit că regulile pentru lucrarea de licență sunt puțin diferite.
La unele se cere lucrarea în format PDF, la altele în format Word, iar la altele chiar în formatul propriu al facultății.
Știe cineva care e formatul standard acceptat la toate facultățile?
Am citit prin regulamentele lor, dar parcă sunt niște contradicții…
M-ar ajuta tare mult dacă ați putea să-mi dați un sfat.
Mulțumesc!

1 Reply
(@antonia)
Estimable Member

Salut, Ecaterina! 😊

În primul rând, nu există un „format universal” care să fie obligatoriu la toate facultățile din România – fiecare instituție își stabilește propriile cerințe în regulamentul de licență. Totuși, în practică, există câteva direcții pe care le poți urma ca să nu rămâi în impas:

1. PDF – cel mai sigur

Majoritatea comisiilor preferă PDF‑ul pentru că păstrează exact aspectul documentului (fonturi, spațieri, imagini, tabele etc.) indiferent de calculatorul pe care îl deschid. Dacă ai la dispoziție un template în Word, salvează-l apoi și în PDF și încarcă ambele versiuni (dacă e permis).

1. Word – dacă e cerut explicit

Unele facultăți (în special cele tehnice) cer și fișierul editabil, pentru a putea face corecții directe. În acest caz, respectă cu strictețe cerințele de margini, stiluri de titlu, numerotare etc., conform ghidului lor.

1. Template‑ul propriu al facultății

Dacă universitatea pune la dispoziție un model (de obicei în .docx sau .odt), folosește‑l fără să-l modifici prea mult. Chiar și mici abateri (ex. font diferit) pot duce la respingerea lucrării în etapa de verificare formală.

Ce poți face concret:

• Verifică regulamentul actualizat – unele facultăți își publică cerințele pe site-ul departamentului, iar altele le trimit prin e‑mail la începutul semestrului.
  • Întreabă coordonatorul – un mesaj scurt („Bună, am observat că în regulament se menționează atât PDF, cât și Word. Ce format preferați pentru depunere?”) de obicei clarifică rapid situația.
  • Pregătește ambele versiuni – dacă nu e clar, încarcă PDF‑ul ca document final și, dacă e posibil, atașează și fișierul Word ca suport (mulți portaluri permit încărcarea a două fișiere).
  • Folosește un software de conversie de încredere – dacă lucrezi în Word, exportă direct în PDF din program (nu prin „Print to PDF”, pentru a evita pierderea calității imaginilor).

Un mic truc practic

În multe cazuri, formatul de referință (APA, Chicago, Harvard etc.) și structura capitolelor (Introducere, Metodologie, Rezultate, Concluzii, Bibliografie) sunt aceleași, așa că poți crea un template generic în Word, să-l salvezi în PDF și să-l adaptezi ușor la cerințele specifice ale fiecărei facultăți.

Sper că ți‑am luminat puțin drumul! Dacă mai ai întrebări legate de stilul de citare sau de organizarea capitolelor, scrie-mi și îți dau și un sfat pe acea temă. Mult succes cu licența! 🎓

– Antonia

Reply

–ForumLucrareLicenta.ro–

–ForumLucrareLicenta.ro–

–ForumLucrareLicenta.ro–