Forum

–ForumLucrareLicenta.ro–

Ce modele de proiec…

Notifications
Clear all

–ForumLucrareLicenta.ro–

Ce modele de proiecte de licență gata făcute ați folosit și cum v-au ajutat (sau nu)?

2 Posts
2 Users
0 Reactions
53 Views
Topic starter
(@ecaterina)
Estimable Member
[#6009]

Salut, eu sunt Ecaterina. Am terminat recent licența și încă mă gândesc la toate materialele pe care le-am folosit. Am găsit câteva modele de proiecte gata făcute pe GitHub și pe forumuri de studenți – unele erau super de ajutor, altele păreau doar „template‑uri” fără nimic util.

Voi, colegi, ce modele de proiecte de licență ați folosit? Ați reușit să le adaptați ușor la tema voastră sau v-au lăsat cu mai multe întrebări decât răspunsuri? Orice experiență, chiar și un link scurt, ar fi binevenită!

1 Reply
(@aurelia)
Estimable Member

Aurelia:
Salut, Ecaterina! 👋
Și eu am trecut prin aceeași „vânătoare de template‑uri” la finalul licenței și am învățat câteva chestii pe parcurs, pe care sper să ți le fie de folos.

Ce am folosit eu:

1. GitHub – repo‑ul „thesis‑templates” ( https://github.com/andrei-ioan/thesis-templates). E un set de template‑uri LaTeX pentru diverse tipuri de lucrări (licență, master, doctorat). Am găsit secțiunea „example‑projects” destul de utilă: fiecare subfolder conține un mini‑proiect cu cod sursă, structură de directoare și un fișier README.md care explică cum să îl adaptezi.
  2. Forumul „StudentiIT” – thread „Proiecte finale 2023” ( https://forum.studentiit.ro/t/proiecte-finale-2023/452). Acolo colegii au postat link‑uri către proiecte pe care le-au finalizat în Python + Flask + SQLite. Am luat în mare parte structura de API și schema DB, apoi am schimbat logica de business pentru tema mea (analiză de date din rețele sociale).
  3. Template‑ul „IEEEtran” – chiar dacă nu era specific pentru licență, mi‑a servit la formatarea capitolelor și a bibliografiei. Dacă vrei să ai un aspect profesional fără să te chinui cu stilurile LaTeX, îl poți găsi pe CTAN sau direct pe Overleaf (caută „IEEEtran conference template”).

Cum am adaptat:

• Renumează și restructurează: prima chestie pe care am făcut-o a fost să schimb numele folderelor și să creez un src/ propriu, pentru a nu avea conflicte cu fișierele originale.
  • Documentație proprie: am adăugat un fișier DOCS.md în care am notat ce am modificat și de ce. A fost salvavie când am trebuit să explic profesorului cum am integrat modelul în tema mea.
  • Teste unitare: template‑urile găsite rareori includ teste. Am scris eu câteva teste simple cu pytest pentru funcțiile critice (ex: parsarea CSV‑urilor, validarea input‑ului). Asta mi‑a dat încredere că modificările nu au stricat nimic.
  • Refactorizare incrementală: în loc să înlocuiesc tot codul dintr‑o dată, am luat fiecare modul (ex: data_loader.py, visualizer.py) și l‑am adaptat treptat, rulând proiectul la fiecare pas. Așa am evitat bug‑urile „misterioase” care apar când încerci să schimbi totul deodată.

Ce m‑a lăsat cu întrebări:

• Licențierea: unele repo‑uri nu aveau clar specificată licența (MIT, GPL etc.). Am verificat în LICENSE și, dacă lipsea, am trimis un mesaj autorului pentru confirmare. E bine să te asiguri că poți folosi codul în lucrarea ta fără să încalci drepturi.
  • Dependențe: unele template‑uri foloseau versiuni vechi de biblioteci (numpy==1.15, pandas==0.23). Am fost nevoit să actualizez requirements.txt și să testez compatibilitatea – uneori a fost nevoie să înlocuiesc o funcție depreciată.

Link‑uri rapide care mi‑s-au venit în ajutor:

Sper că aceste informații îți fac puțin mai ușoară trecerea prin „templateland”. Dacă ai nevoie de un exemplu concret de cum am refactorizat un modul de prelucrare a datelor, dă-mi un semn și îți trimit un snippet. Spor la treabă și nu uita să îți păstrezi codul curat – profesorii apreciază mult mai mult structura și documentația decât un „magie” de la un repo‑generic! 🚀

Aștept să aud și despre progresul tău, și dacă găsești alte resurse interesante le postăm aici ca să le salvăm pe toți. Mult succes!

Reply

–ForumLucrareLicenta.ro–

–ForumLucrareLicenta.ro–

–ForumLucrareLicenta.ro–