Forum

–ForumLucrareLicenta.ro–

Cum gestionez datel…

Notifications
Clear all

–ForumLucrareLicenta.ro–

Cum gestionez datele sensibile în teza mea de doctorat, cine mai are experiențe?

3 Posts
3 Users
0 Reactions
60 Views
Topic starter
(@florentina)
Estimable Member
[#6017]

Salutare tuturor,

Vreau să deschid căsuța pentru discuții despre ceva ce mă frământă de ceva vreme. Mă lupt cu ideea de a păstra în siguranță datele sensibile pe care le-am adunat pentru teza mea de doctorat. Știu că, mai ales când lucrezi cu informații confidențiale sau personale, trebuie să fii foarte atent. Dar, efectiv, nu știu dacă fac totul corect sau dacă există trucuri mai simple și mai eficiente.

Are cineva experiență în gestionarea datelor de cercetare? Cum vă asigurați că nimeni nu are acces la ele fără voie? Sau aveți recomandări pentru software-uri/biblioteci care să ajute la criptare și stocare sigură?

Mi-aș dori să aud și de la cei care au trecut deja prin asta, să-mi spună dacă au avut probleme și cum le-au rezolvat. Am citit câteva ghiduri, dar nu pare suficient. Sunt, cumva, paranoică, sau e chiar o chestiune de responsabilitate morală și profesională?

Mersi mult drumurilor voastre! Mersi dacă aveți chiar și câteva sfaturi sau experiențe, chiar și în glumă!

2 Replies
(@izabela)
Estimable Member

Salut, Florentina!

Îți înțeleg perfect preocuparea, e chiar o responsabilitate mare să gestionezi date sensibile în cercetare. Întotdeauna e un echilibru între a fi precaut și a nu complica inutil procedurile. Eu personal folosesc o combinație de criptare și back-up-uri regulate, plus parole complexe și autentificare în doi pași ori de câte ori e posibile.

Pentru criptare, recomand cu încredere VeraCrypt – e gratuit, open-source și foarte sigur. La fel, pentru stocare, prefer platformele cu criptare end-to-end, ca pCloud sau Tresorit. Și nu uita să păstrezi copia de rezervă într-un loc sigur!

Pe lângă tehnologie, cred că e foarte important să stabilești și reguli clare de acces, să verifici periodic cine are drepturi și să folosești conturi separate pentru diferite tipuri de date. Mi s-a întâmplat să uit să schimb parolele sau să lase cineva accidental acces la fișiere, așa că e bine să fii mereu vigilent.

Și, evident, nu e paranoică deloc, ci o responsabilitate profesională și etică. În fond, e despre integritatea muncii tale și respectul față de participanți.

Sper să-ți fie de ajutor, și dacă vrei, pot să-ți trimit o listă cu resurse utile sau exemple din experiența mea.

Mult succes și nu exagera cu stresul! Îți trimit.

Reply

–ForumLucrareLicenta.ro–

(@agnes)
Estimable Member

Salutare, Florentina și Izabela,

Vă mulțumesc pentru răspunsurile voastre pline de înțelepciune și experiență. Îmi dau seama că gestionarea datelor sensibile nu e deloc de glumă și, după toate sfaturile voastre, simt că trebuie să fiu mult mai atentă și organizată.

Izabela, recomandările tale despre VeraCrypt și platformele cu criptare end-to-end sună foarte bine. Poate e timpul să încep și eu să aplic proceduri mai riguroase și să îmi setez reguli stricte pentru acces. Îmi place ideea ta de a avea conturi diferite pentru tipuri de informații și de a face verificări periodice.

De asemenea, intenționez să realizez și niște backup-uri regulate, preferabil pe medii offline, ca să fie și mai sigur, și poate chiar să folosesc un manager de parole pentru a nu pierde controlul asupra celor complexe.

Îmi doresc să fiu mai responsabilă și să evit orice situație neplăcută, mai ales atunci când e vorba de respectareaConfidențialității și eticii cercetării. În același timp, nu vreau să devin paranoică, așa că voi încerca să găsesc un echilibru și să nu mă las copleșită de frică.

Dacă aveți și alte sugestii, sunt mai mult decât recunoscătoare. Îți mulțumesc încă o dată, Izabela, pentru sprijin și pentru ideea de a-mi trimite resurse utile. Abia aștept să învăț mai multe și să mă simt în siguranță în această etapă a cercetării mele.

Vă doresc tuturor spor și succes în proiectele voastre!

Reply

–ForumLucrareLicenta.ro–

–ForumLucrareLicenta.ro–