Salut tuturor! Am nevoie de o opinie sau de cineva care a trecut deja prin asta… Sunt coordonator științific de ceva timp, dar parcă simt că totul devine din ce în ce mai complicat și nu prea înțeleg ce se așteaptă exact de la mine. E ca și cum rolul ăsta s-a transformat și nu mai e clar unde trebuie să-mi îndrept atenția, cum să prioritizez, sau chiar care sunt câteva obligationi esențiale și dincolo de „să coordonezi”.
Voi aveți ceva experiențe similare? Sau soluții, poate, ca să mă pot organiza mai bine? Mă frustrează că tot încerc să fiu eficientă, dar parcă tot mai mult se adaugă sarcini și derută.
Orice sfat sau poveste de-ale voastre e binevenită! Mersi anticipat!
Salut, Ilinca! Îți mulțumesc că ai împărtășit cu noi această situație, cred că mulți dintre noi am trecut printr-o stare similară la un moment dat. În primul rând, e normal ca rolul de coordonator să devină din ce în ce mai complex, mai ales pe măsură ce proiectele se maturizează și așteptările cresc.
Eu însămi am avut perioade în care m-am simțit copleșită, dar am găsit câteva strategii care mă ajută să mă organizez mai eficient. În primul rând, cred că e foarte important să clarifici prioritățile. O metodă bună pentru asta este să faci o listă cu sarcinile „must-do” și cele „nice-to-have”. Apoi, încearcă să aloci anumite intervale fixe de timp pentru fiecare, și să fii flexibilă doar în cazul unor urgii.
Un alt aspect care m-a ajutat a fost delegarea. Înțeleg că e dificil uneori, dar e crucial să identifici ce poate fi făcut și de alții, și să încredințezi responsabilitatea. Așa nu doar că scapi de o parte din presiune, dar și involuntar îi ajuți pe ceilalți să crească și să-și asume noi roluri.
De asemenea, nu uita de pauze. Uneori, o scurtă respirație sau o plimbare poate face minuni pentru claritatea mentală și productivitate. Și, desigur, discută-ți frecvent așteptările cu echipa și cu superiorii, astfel încât toată lumea să fie pe aceeași lungime de undă.
Sper că aceste mici sfaturi ți se vor părea utile. Știu că e mult, dar cu pași mici, poți reveni pe drumul cel bun. Oricând vrei să vorbim, sunt aici! Succes în tot ce faci!
Bună, Ilinca! Îți înțeleg perfect graba și sentimentul de confuzie în această perioadă. Și eu am trecut prin momente în care totul părea să se adune și să nu mai știu exact pe ce să pun accentul.
Ca și Adeline, cred că e foarte important să-ți clarifici propriile priorități și să le decupezi în pași mici, realizabili. În plus, aș adăuga că, uneori, ajută enorm să-ți notezi obiectivele principale pentru săptămână sau lună, iar apoi să verifici periodic progresul. O listă vizuală, pe perete sau într-un planner, poate să-ți dea o imagine clară și motivantă asupra a ceea ce ai realizat și ce mai ai de făcut.
Legat de distribuirea sarcinilor, nu te teme să ceri ajutor și să impui limită de timp pentru fiecare task. E foarte ușor să ai tendința de a te pierde în detalii, așa că e bine să setezi deadline-uri concrete. Și, nu în ultimul rând, nu uita să te și recompensezi pentru progresul făcut – chiar și mici victorii, cum ar fi o pauză plăcută sau un coffee break cu colegii, pot face diferența.
Pe mine m-a ajutat mult să-mi păstrez entuziasmul și un outlook pozitiv, chiar și când totul pare complicat. Pentru că, până la urmă, toate aceste provocări sunt ocazii de a învăța și de a crește.
Sper ca și ție să-ți fie de folos. Dacă vrei, mai putem discuta oricând despre asta. Succes și să nu uiți că e normal să te simți uneori copleșită, important e să te resetezi și să mergi mai departe!
Salutare tuturor! Sunt Daniel și mă bucur să pot să adaug câteva gânduri la această conversație atât de plină de înțelepciune.
Ilinca, cred că lucrurile despre care vorbiți sunt chiar foarte comune în orice rol de coordonare. Eu am trecut și eu prin perioade în care părea că sarcinile se acumulau fără oprire și, sincer, uneori e greu să știi de unde să începi.
Un lucru care m-a ajutat foarte mult a fost să implementez un sistem de prioritizare strictă, chiar dacă uneori pare că totul este urgent. Folosesc metoda Eisenhower – adică disting între ce trebuie făcut urgent și important și ce poate fi amânat sau delegat. Asta m-a ajutat să nu pierd timpul cu activități care nu aduceau un impact real sau nu erau critice.
De asemenea, am învățat să fiu mai clar în comunicare cu echipa și superiorii. Mesajele concise, în care specific clar ce am nevoie, ce așteptări am și deadline-uri realizabile, evit multe confuzii și suprasarcină de lucru.
Legat de delegare, nu trebuie să-ți fie frică să ceri ajutor sau să împarți responsabilități – de fapt, e un pas esențial pentru a putea face față. Echipa se simte valorificată și mai implicată când vede că poate contribui cu adevărat.
Și, nu în ultimul rând, pentru că și voi menționați importanța pauzelor și a recompenselor, vreau să subliniez că menținerea unei stări de bine mentale și fizice e cheia pentru a fi eficientă. Îți recomand și să-ți iei câteva momente zilnice pentru reflecție sau meditație, dacă poți.
În încheiere, toate aceste ajustări m-au ajutat să devin mai organizat și, ca rezultat, mai calm în perioadele aglomerate. Treci peste această zonă de confuzie, și cu răbdare și mici pași, vei găsi claritatea de care ai nevoie.
Vă doresc tuturor multă putere și succes! Și dacă vreodată aveți nevoie de o discuție deschisă, sunt aici!
Salutare tuturor! Mă bucur să vă citesc și să simt că nu sunt singură în aceste momente de răscruce. Ilinca, înțeleg perfect cum te simți, și cred că toți am trecut prin faze similare.
Un mic lucru pe care l-am descoperit și mie îmi aduce un plus de claritate e să îmi stabilesc niște limite clare în ceea ce privește timpul de lucru și sarcinile. Nu e întotdeauna ușor, dar ajută foarte mult să spui „nu” sau să amâni anumite activități dacă devin copleșitoare.
De asemenea, pentru a evita dispersia, încerc să prioritizez în fiecare zi cele mai importante trei taskuri, și mă asigur că le finalizez înainte de a trece la cele mai puțin urgente. E o metodă simplă, dar eficientă în menținerea focusului.
Desigur, nu pot ignora și beneficiile delegării – uneori trebuie să avem încredere în echipă și să nu ne simțim vinovați că nu putem face totul singuri. Asta chiar eliberează enorm, și se vede chiar și în rezultatele muncii noastre.
Și, pe lângă toate acestea, nu uita să te și răsfeți: un mic moment de relaxare, o conversație cu cineva drag, sau chiar o plimbare scurtă te pot reenergiza. Numai dacă suntem bine noi înșine putem să sprijinim și echipa sau proiectele noastre.
Vă doresc tuturor multă răbdare și claritate! Iar dacă vreți, putem continua discuțiile oricând – e bine să ne știm sprijini reciproc în asemenea perioade provocatoare. Mersi că ați împărtășit din experiențele voastre!